داستان شوایک و کمی درباره نویسنده آن

بعد ازیاروسلاو هاشک نویسندگان زیادی از شخصیت و داستان شوایک استفاده کردند که مشهورترین شان برتولت برشت است که نمایشنامه ای با عنوان شوایک در جنگ دوم جهانی نوشت،برشت در جایی اشاره می کند که “چنانچه لازم باشد از سه اثر نام ببریم که ادبیات جهانی قرن ما را آفریده اند, یکی از آنها بی تردید شوایک سرباز غیور است

یاروسلاو هاشک، نویسنده ی تحسین شده ی اهل چک، نویسنده ای شوخ طبع و طنز پرداز که به خاطر نوشتن رمان سرباز خوب شوایک معروف است.

وقتی در سال ۱۹۸۱ امپراطوری اتریش از هم پاچیده شده ملت چک هم توانستند استقال خود را به رسمیت اعلام کنندو در این اتفاق مهم نقش یاروسلاو هاشک به عنوان یکی از شخصیت های ادبی اجتماعی آن دوران بسیار پر رنگ بوده است.

نویسنده ای وطن پرست و آزادیخواه که بسیاری از از متتقدین وی صراحت لهجه اش را در داستان ها و رمان هاش نمی پسندیدندولی پس از ترجمه آثار وی مخصوصا رمان معروف شوایک بسیاری از مردم دنیا  بر این عقیده اتفاق دارند که هاشک با انتخاب فرد ساده‌دلی چون شوایک نه‌تنها توانسته است آنچه در دل دارد بر ضد غاصبین کشور خود ابراز کند بلکه توانسته است علاقه خود را نسبت به استقلال و حیثیت سیاسی کشور خود نشان دهد.

داستان شوایک

یاروسلاوهاسک با ترسیم کاریکاتوری از استبداد وفساد درونی وفاجعه جنگ جهانی پرده برداشت؛هاسک با شروع جنگ جهانی اول به اجبار و علی رغم میل باطنی به خدمت ارتش اتریش درآمد ولی خیلی زود خودش راتسلیم ارتش روسیه کرد که تا به واحد نظامی چک اسلوکی در روسیه بپیوندد.

اما بعداز فروپاشی تسلط اتریش بر سرزمین چک هاسک نیز به وطن بازگشت و تا زمان مرگش یعنی سال ۱۹۲۳ مشغول به نگارش و نوشتن بود که همین رمان شوایک سرباز ساده دل یکی از آثار فاخر وی می باشد.

شوایک سرباز ساد دل رمانی است ضدجنگ، و تصویری که نویسنده از دنیای میلیتاریستی امپراتوری می‌نمایاند تصویری است که خواننده را به خنده‌های پیاپی وامی‌دارد.

دنیایی که صحنه‌های آن به داستان شوایک مانند دانه‌های زنجیر، یکی پس از دیگری، پیش روی ما گشوده می‌شود، دنیایی است آکنده از بی‌خردی، بی‌مایگی، پوک مغزی، و در عین حال عاقل‌نمایی و گستاخی. آنچه شوایک در این صحنه‌ها باز می‌گوید چکیده‌ی تجربه‌های مردم چک است، افشاگر جنگ، نظام پوسیده امپراتوری، و عموماً حماقت انسانی است.

گفتارهای عامیانه ـ حتی ناتورالیستی ـ رمان طنز‌آلودند، هیجان می‌آفرینند، و اپیزودهای گوناگون را به هم پیوند می‌دهند. رمان ناتمام مانده است، اما چنین نیز تمام شده به نظر می‌رسد.

عکس:ایران نمایش

اینستاگرام بازینام

دسته‌ها: ادبیات

بازینام

وب سایت بازینام | بازینام مجله فرهنگ ، ادب و هنر |

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *