درباره داستان و فیلم سرود کریسمس اثر جاوانه چارلز دیکنز

در سال ۲۰۰۹رابرت زمکیس با ساخت انیمیشن ” سرود کریسمس” که اقتباسی از رمان ” سرود کریسمس ” چارلز دیکنز است توانایی خود را به گونه­ای دیگر به مخاطبان خود نشان داد

سال ۱۸۴۳ میلادی. چارلز دیکنز نویسنده ­ی معروف داستا­ن­های ” دیوید کاپرفیلد”، ” الیورتوییست” و ” آرزوهای بزرگ” دچاره افسردگی و سرگردانی در زندگی خود شده بود. چیزی به کریسمس نمانده بود و چارلز دیکنز جوان  می ­بایست پولی برای زندگی خود بدست می ­آورد. چارلز دیکنز ۳۱ ساله و پدر چهار فرزند بود. شب­ها در خیابان­ها پرسه می­زد بلکن با وضعیت بد روحی­، قوه­ ی تخیلش دوباره بکار افتد و سوژه ­ی جدیدی برای نوشتن پیدا کند. او شب­ های بسیاری را در کوچه و خیابان پرسه زد و تمام اتفاقات تلخ دوران کودکی خود را برای چندمین بار با خود مرور کرد. دورانی که پسرک کوچکی بود و می­بایست برای پرداخت بدهی پدر زندانی خود در زیرزمینی تاریک به سختی کار کند اما در آن دوران بخت یار چالز نوجوان بود و خیلی زود مشکل پدر حل شد و چارلز به زندگی خود به گونه­ای بهتر ادامه داد.

بالاخره پرسه­ های شبانه ­ی نویسنده­ ی جوان کار خود را کرد و او به سوژه ­ای که می­ خواست رسید. داستانی درباره­ ی کریسمس. اونام رمان خود را که با استقبال باور نکردنی مخاطبان روبرو شد؛ “سرود کریسمس” گذاشت.

سرود کریسمس داستان پیرمردی خسیس، نزول خور و بداخلاقی­ست به نام ابنز اسکروچ که از کریسکس و مناسبات آن متنفر است. او شب کریسمس در مهمانی فِرِد خواهرزاده ­اش شرکت نمی­ کند و همچنین به منشی خود باب کراچت اجازه نمی ­دهد تا برای تعطیلات و مراسم سال نو به دیدن خانواده­ ی خود برود. شب، هنگام خواب، روح جیکوب مارلی، شریک قبلی اسکروچ به دیدن وی می­ آید. او که در کریسمس هفت سال قبل مرده است با یک زنجیر بزرگ در گردن ظاهر می­شود و می­گوید به علت اعمال بد گذشته ام حالا مجبور به حمل این زنجیر بزرگ و سنگین هستم. مارلی به اسکروچ هشدار می­دهد که اگر اعمال زشت و بد خود را ترک نکند او نیز گرفتار چنین عذابی م ی­شود. مارلی، اسکروچ را با خود به سفری می­برد و با همراهی سه روح که هرکدام نشان­ده نده ­ی یکی از مراحل زندگی اسکروچ است به وی بازخورد اعمالش را نشان می­ دهد. روح اول مربوط به اتفاقاتی ا­ست که از گذشته تا به امروز بر اسکروچ گذشته است. روح دوم مربوط به اتفاقات خواهرزاده و منشی وی است و روح سوم که روح آینده است نشان می­دهد که در آینده هیچ­کس از مردن اسکروچ ناراحت و غمگین نخواهد شد. اسکروچ نا امید و پریشان از خواب بیدار می ­شود و التماس می­کند تا فرصت دیگری به وی دهند. سپس دست به عمل می­زند؛ به فقرا کمک می­کند، به مهمانی فِرِد می­رود و به کراچت برای دیدن خانواده و سال نو، مرخصی می­دهد و سپس در قالبی از یک روح کریسمس به زندگی خود ادامه می­دهد.

چارلز دیکنز+کریسمس

“سرود کریسمس” در سینما:

در سال ۱۹۰۱ اولین اقتباس از این رمان در سینما صورت می ­گیرد . سپس در سال ۱۹۴۳ در تلویزیون و بعد از آن­ها به ترتیب در سال­های ۱۹۳۸، ۱۹۵۱ و ۱۹۷۰ اقتباس­های دیگری انجام شده است.

در سال ۲۰۰۹م رابرت زمکیس که قبل از آن خود را با ” سفر به آینده”، ” چه کسی برای راجرت رابیت پاپوش دوخت؟” و ” فارست گامپ” به عنوان فیلمسازی توانا شناسانده بود این بار بعد از دو انیمیشن ” قظار سریع السیر قطب شمال” و ” بئوولف” با ساخت انیمیشن ” سرود کریسمس” که اقتباسی از رمان ” سرود کریسمس ” چارلز دیکنز است توانایی خود را به گونه­ای دیگر به مخاطبان خود نشان داد.

رابرت زمکیس ” سرود کریسمس” را نیز با همان تکنیک قبلی خود یعنی تکنیک زنده­- انیمیشن موسوم به پرفورمنس کپچر ساخته است. در این تکنیک بازیگران در فضایی خالی بازی می­کنند و سپس انیماتورها به ساخت فضای انیمیشنی می­پردازند.در این انیمیشن که محصول والددیزنی است بازیگرانی چون: جیم کری، گری اولد من و… ایفای نقش می­کنند.


بازینام

وب سایت بازینام | بازینام مجله فرهنگ ، ادب و هنر |

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *